V petek 6.6.2014 smo se člani našega društva odpravili na izlet z namenom spoznavanja drugih krajev in navad ljudi, ki tam živijo.
Odločili smo se, da obiščemo kraj - SOLČAVA, kjer še nihče od nas ni bil. Zanimalo nas je, kakšen je kraj, ki je leta 2009 prejel naziv "Evropska destinacija odličnosti" na temo turizem in varovana območja.
Pot nas je vodila iz Maribora, proti Celju, nato naprej proti Mozirju in Logarski dolini ter Matkovem kotu.
Ob poti smo se ustavljali in občudovali naravo in zanimivosti, ki jih je ustvarila narava.
Okolica Solčave je priljubljen cilj ljubiteljev narave. Od tu je izhodišče na okolišnje gore ter čudovite doline. Najbolj znana je Logarska dolina. Kdor se odpravi na gorski greben Olševe (1929 m) pa se sreča tudi s prazgodovino, saj je na poti znamenita Potočka zijalka, kjer je Srečko Brodar leta 1928 odkril sledove paleolitskega človeka iz okoli 20.000 let pr.n.š.
Solčava spada pod Štajersko, toda zgodovinsko ima kraj z okolico globoke korenine s Koroško. Kraj bil prvič v pisnih virih omenjen že leta 1268.
Čudovita narava nas je vlekla vse višje in višje. Kmalu se je asfalt prelevil v makadamsko cesto in prestopili smo mejo 1000 m nadmorske višine. Pred nami se je na vrhovih Kamniško-Savinjskih Alp bleščal sneg. Obdajala nas je čudovita dih jemajoča narava.
Prišli smo do turistične kmetije Perk, ki stoji visoko nad Logarsko dolino (1230 m), v Matkovem kotu, kjer so najvišje ležeče kmetije v Sloveniji. Tam zagotovo ne manjka svežega zraka, miru in neokrnjene narave, kar je pravo nasprotje tistega mestnega vrveža, ki smo ga navajeni doma.
Na ekoloških kmetijah pridelajo in pripravijo večino hrane doma, predvsem zelenjavo, mleko in meso. Nas je gospa Neža pogostila s tradicionalno domačo hrano, ki so jo v teh krajih pripravljali že njihovi predniki (savinjski želodec, solčavski sirnek, doma narejeni mlečni izdelki kot so sir, skuta, kislo mleko in jogurt..)
Na Solčavskem se ljudje največ ukvarjajo s predelavo lesa in volne ter pripravo živilskih izdelkov. Jezersko-solčavska ovca je slovenska avtohtona pasma ovc, ki je posebej prilagojena razmeram okolja.
Izredno cenjen je les visokogorske smreke, imenovan »resonančni les«, ki ga uporabljajo za izdelavo kakovostnih godal in klavirjev. Nastane v smrekah, ki rastejo počasi in enakomerno, v skromnih pogojih gorskih območij, na rastiščih, starih 200 in več let.
Ugotovili smo, da je Solčava res kraj, ki si je z vso pravico zaslužil naziv " Evropska destinacija odličnosti". Polni sveže energije in lepih vtisov, smo se počasi odpravili proti Mariboru.
Ni komentarjev:
Objavite komentar